De leersoorten


Wist je dat elke huid anders is? Kijk maar naar je eigen huid en vergelijk deze met iemand anders!
Littekens, uitslag, moedervlekken, het hoort er allemaal bij en het maakt elke (dieren)huid uniek.
Op deze pagina leer je alles over de eigenschappen van diverse leersoorten. 

Waarom is er verschil?
We horen je denken: 'ieder stuk leer is toch hetzelfde?!' en in principe heb je gelijk. Elke leersoort begint hetzelfde, namelijk als een huid. Aan deze huid is nog niet te zien wat de kwaliteit is en waarvoor het uiteindelijk gebruikt kan worden. Pas nadat de huid gelooid is kan de looierij bepalen welke vervolgstappen er nodig zijn. De huiden worden gesorteerd op (in meer en/of mindere mate) aanwezigheid van natuurlijke kenmerken en eventuele beschadigingen. Het verschil tussen een natuurlijk kenmerk en een defect is bepalend voor het eindproduct. 

Een rund krijgt behoorlijk wat te voorduren in de wei en de stal. Denk aan insectenbeten, schrammen, schaafplekjes, prikkeldraad, brandmerken en meer. Al deze natuurlijke kenmerken zul je uiteindelijk terug vinden op de gelooide huid. Voor sommige toepassingen zoekt de fabrikant een huid met zo min mogelijk natuurlijke kenmerken (zoals een anline huid). Een helemaal gave huid is vrij uitzonderlijk, maar hoe minder natuurlijke kenmerken, des te hoger de prijs van de huid. Dat verklaart direct waarom een fauteuil met een aniline leersoort vaak een stuk duurder is, er is immers minder aanbod. 

Na de selectie kan een looierij een huid op verschillende manieren afwerken. Deze finish is bepalend voor de uiteindelijke 'looks & feels' van het leder en dus ook voor het onderhoud.


Gepigmenteerd leder    
Het meest voorkomende leder in Nederland is het gepigmenteerde leder. De pigmenten refereren naar de kleurpigmenten waarmee het leder wordt afgewerkt. Met behulp van meerdere verfpistolen worden de kleurpigmenten op het leder aangebracht. Aansluitend kan de oppervlakte worden behandeld, waardoor de nerf beter zichtbaar wordt. Dit leder is vanwege de duurzaamheid het meest geschikte leder voor gezinnen met huisdieren en/of kleine kinderen.


Aniline leder 
Een aniline huid wordt 'door en door' gekleurd in een verfbad met aniline kleurstoffen. Aansluitend wordt het niet meer afgewerkt met kleurpigmenten en/of een andere vorm van finish, hierdoor noemen we het ook wel 'open' leder. Kenmerkend is het zachte, warme en prettige gevoel en de ongekende soepelheid van het leder. 


Semi-aniline leder
Een semi-aniline zit, zoals de naam suggereert, tussen een gepigmenteerd- en aniline leder in. Het leder wordt vaak gekleurd in een aniline verfbad en vervolgens afgewerkt met een kleine hoeveelheid kleurpigmenten. Hierdoor voelt het soepel aan en zijn de meeste verontreinigingen makkelijk te verwijderen.


Saddle leder (geolied / gewaxt).    
Het 'saddle' refereert naar het oude zadelleer van vroeger. Dit werd destijds afgewerkt met een waxlaag. Deze waxlaag gaf het zadel de bekende glans en maakte het tevens waterafstotend. Het huidige (meubel) 'saddle' is natuurlijk niet meer waterdicht, toch gebruiken we de term nog steeds voor al het leder dat wordt afgewerkt met een vorm van wax. Het Rancho leder is één van de meest bekende saddle leersoorten.


Vintage leder 
(geschuurd) 
Op dit moment is het vintage leder zeer in trend bij de jongere generatie. Op het leder zijn kleurverschillen, krasjes, schrammen en natuurlijke kenmerken goed zichtbaar. Dit geeft het leder een robuuste en zeer natuurlijke uitstraling. Het leder wordt na het looien deels opgeschuurd om deze kenmerken nog beter uit te laten komen. 


Nubuck leder

Het Nubuck leder wordt net zolang afgeslepen tot dat er bijna een soort 'vezelachtige' textuur ontstaat. Dit open leder voelt hierdoor zeer zacht, luxe en warm aan en is zeer geliefd onder de oudere generatie. 


Plantaardig gelooid leder

De naam verklapt eigenlijk al de rode draad van het verhaal. Plantaardig gelooid leder wordt namelijk met plantaardige looistoffen gelooid. Vroeger gebruikte met hiervoor voornamelijk boomschorsen en/of olie dragende bladeren. Tegenwoordig is slechts 1-2% van alle leersoorten nog plantaardig gelooid. 


Auto leder

Het autoleder moet aan andere voorwaarden / verwachtingen voldoen dan het meubelleder. Dagelijks krijgt het meerdere spijkerbroeken, schoenen, puntige sleutels en vervelend zonlicht te verwerken. Dit gepigmenteerde leder moet daarom tegen een stootje kunnen. Wanneer je bij de dealer een leuke optie aanvinkt dan kom je waarschijnlijk uit bij een semi-aniline leder. Vanwege de constante UV-straling (zonlicht) wordt er zelden een open (aniline) leersoort in een auto gestoffeerd. 


Kunstleer

Dit 'net niet echte-leder' kent meerdere toepassingen en wordt veelal gebruikt in de meubelindustrie. Het wordt gemaakt van kunststof (plastic) en meestal afgewerkt met een print, zodat het optisch lijkt op leder. Recent voorbeelden gebruiken o.a. polyurethaan, deze polymeer ziet er van afstand uit als echt leder en voelt tevens zeer zacht aan. 


Microleder

Microleder bestaat uit zowel leder als stof. De schaafsels van leder worden verzameld en samengeperst, vervolgens wordt het tegen een microvezel doek gelijmd. De onderkant van een microleder bestaat dus uit leervezels en de bovenkant uit een microvezelstof. 'Bull' is één van de meest bekende microleders. 



Onderhoud
Beniewd naar het onderhoud per leersoort? Klik hier

 

© 2010 - 2024 Leerkenner | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel